Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.

Az oldalon elhelyezett űrlapok kitöltésével hozzájárul adatai kezeléséhez   Bővebb információ itt 

ELFOGADOM
Termékek Menü

Klíma karbantartás

Miért fontos a klíma tisztítás, karbantartás?

A klíma- és hűtéstechnikai berendezések karbantartásánál 3 fő szempontot kell figyelembe venni.

 • az első szempont az egészségünk megőrzése, ne fertőződjön el a légkondicionáló berendezésünk
 • a második szempont az energia felhasználás csökkentése
 • a harmadik szempont a berendezések élettartamának növelése

Nyilvánvalóan ön is halott már tévében, rádióban ismerősöktől arról a tényről, hogy egy nem- vagy rosszul karbantartott klímaberendezés bizonyos gombáknak, baktériumoknak táptalajául szolgálhat.

Ezek között a legveszélyesebb a Legionelia pneumophila köznyelven a legionárius tüdőgyulladás, de ennek kialakulása a komfort lakossági klímaberendezésekben csekély. Magyarországon 2003-ban ismertté vált esetek száma 124, ebből a meghaltak száma 8 fő. Ebben a statisztikában egyetlen eset sem vezethető vissza a szobai klímaberendezésekre.

Klímatisztítás:

A légkondicionáló berendezéseknél, sokkal nagyobb veszélyt jelent a beltéri egységekben elszaporodható penészgombák jelenléte aminek a spóráira sokan allergiásak. Ezenkívül számos allergiás és légúti megbetegedéseket okozhatnak a nem karbantartott klímaberendezések.
Számos légkondicionálókat gyártó cég kifejlesztett már különböző szűrőrendszereket és speciális bevonatokat (LG, SAMSUNG, TOSHIBA, PANASONIC stb.) ami csökkenti a klímaberendezések elfertőződésének esélyét de ezeket is időnként tisztítani kell. A beltéri egységek és kondenzvíz elvezető csövek tisztítására sokféle speciális vegyi aeroszol kapható ezek közül néhány termék a webáruházunkban is megvásárolható. Más lúgos, savas tisztítószerek a klímaberendezésekben károsodást is okozhatnak.

A hűtő- és klímarendszerek üzemeltetői jelentős energia megtakarítást érhetnek el ha a berendezéseiket rendszeresen karbantartják. Egy Svédországban készített tanulmány szerint 164 vizsgált berendezés 87 százaléka már a beüzemeléstől számított rövid időn belül nem megfelelően üzemelt. Ennek legfőbb oka a hűtőrendszerek hőátadó felületeinek élkoszolódása. Ezeket a felületek, lamellákat a technika fejlődésével egyre sűrűbbre gyártják a jobb helykihasználás érdekében. Ennek a sűrűbb lamelláztatnak köszönhetően a por és egyéb szennyeződések könnyebben megtapadnak a felületen, és a hosszabb ideig nem tisztított berendezéseknél ez teljesen el is tömődhet.

A légkondicionáló berendezésekben lerakódott szennyeződések megakadályozzák a levegő szabad áramlását túlmelegedést, ezáltal nagyobb energia fogyasztást, rosszabb esetben a készülék leégését is eredményezheti. Különösen nagy veszélynek vannak kitéve azok a klímaberendezések ahol nyárfák vannak a közelben mert ennek a szálló virága akár egy pár nap alatt is képes elszennyezni egy berendezést. Rendszeres karbantartás mellett akár 10-20 százalékos energia megtakarítást érhetünk el.

Nem beszélve arról, hogy a klímaberendezésekre a gyártók csak abban az esetben vállalnak garanciát, ha az előírt karbantartásokat ami évente minimum egy alkalom hőszivattyús berendezéseknél évi két alkalom az üzemeltető rendszeresen elvégezteti és ezt a kitöltött karbantartási szelvénnyel igazolni is tudja.

A másik dolog ami a klíma karbantartás mellett érvel a klíma- és hűtőberendezésekben található mechanikus forgó, mozgó alkatrészek és főként elektromos rendszerek működésének a felülvizsgálata. A mechanikus alkatrészek kopása csapágyak elhasználódása vibrációhoz és fokozatosan erősödő zajhatáshoz vezethet. Az elektromos rendszer felülvizsgálata fontos a megfelelő működés és energia fogyasztás érdekében, sőt egy elhanyagolt klímaberendezés akár súlyos áramütést is okozhat.

Van még egy fő probléma a klíma és hűtéstechnikai berendezéseknél amire nagyon oda kell figyelni, ez a hűtőközeg szivárgás ez több problémát is okozhat. Ami a legszembetűnőbb probléma hogy a berendezésünk nem fog megfelelően hűteni és ezáltal nő az energia fogyasztás és csökken a teljesítmény. Nagyobb hűtőközeg hiány mellett való üzemeltetés a berendezés tönkremenetelét is okozhatja. Másik és nem utolsó szempont bizonyos hűtőközegek környezet károsító hatása. A 1516/2007/EK Rendelet a 842/2006/EK rendelet alapján az egyes fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó helyhez kötött hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú-berendezések általános szivárgásellenőrzési eljárásnak kell alávetni, ez az üzemeltető feladata. Pénzbírsággal sújtható.

Klímakarbantartás:

Egy átlagos klímaberendezésnél az alábbi karbantartási munkákat kell elvégezni:

 • a klímaberendezés beltéri egységének burkolatának tisztítása
 • beltéri egység szűrőinek vegyszeres tisztítása, fertőtlenítése ha szükséges cseréje
 • beltéri egység hőátadó felületének, cseppvíztálcájának és csövének valamint a ventilátor egységnek vegyszeres tisztítása
 • kültéri egység kondenzátorának sűrített levegővel, vagy erősen szennyezett felületnél nagynyomású mosóval történő tisztítása
 • a klímaberendezés hűtőközegének nyomásellenőrzése
 • a klímaberendezés csatlakozóinál hűtőközeg szivárgás ellenőrzés, ha szükséges a csatlakozások felülvizsgálata, utánhúzása
 • hűtőközeg utántöltés.
 • a klímaberendezés elektromos rendszerének felülvizsgálata
 • a klímaberendezés mechanikai egységeinek felülvizsgálata
 • a klímaberendezés megfelelő rögzítésének a vizsgálata

 

Klímakarbantartás:

Mi a legionárius betegség, klíma betegség?

1976 júliusában, Philadelphiában az Amerikai Legionáriusok nevű veterán segélyszervezet tartott nagygyűlést a tanácskozás után nem sokkal a résztvevők között ismeretlen eredetű tüdőgyulladás járvány tört ki. A gyűlésen részt vett közel 4400 emberből 182-en betegedtek meg, 147 fő kórházba került és 29-en meghaltak.

Nagy erőkkel kezdték meg a nyomozást mert kezdetben a hatóságok terrorcselekményre gyanakodtak. 1977 januárjában ismerték fel az új baktériumfajt és a legionáriusok tiszteletére Legionelia pneumophila névre keresztelték. A szakemberek a a fertőzés forrásaként a szállodai konferenciaterem központi légkezelő berendezésének nedvesítőkamráját valószínűsítették.

Magyarországon 2003-ban ismertté vált esetek száma 124, ebből a meghaltak száma 8 fő. Ebben a statisztikában egyetlen eset sem vezethető vissza a szobai léghűtőrendszerre. A legionellák a bőrön át vagy az emberi tápcsatornába jutva semmilyen betegséget nem okoznak, fertőzés csak úgy alakulhat ki ha a fertőzött vizet belélegezzük. A legionellák rendkívül ellenálló baktériumok a tüdőbe jutva a fertőzött személy immunrendszerének állapotától függően szaporodni kezdhetnek a védekező falósejtekben és a védekezés közben elpusztuló falósejtek váltják ki a tüdőgyulladást.

A legionellák két -féle betegséget okozhatnak:

 • A nagyobb méretű baktériumok fennakadnak a felső légutakban ez váltja ki az ún. Pontiac lázat ez egy influenzaszerű megbetegedést okoz. Halálos Pontiac láz a mai napig nem ismert.
 • A legionellás fertőzések másik formája kezdetben influenzaszerű tüneteket mutat majd ezt nagyon magas lázzal járó tüdőgyulladás követi. Amihez gyakran idegrendszeri és emésztőszervi tünetek is társulhatnak. Ezt a fajta fertőzést sokszor influenzának vélik ezért a betegségek oka sokszor ki sem derül.
 • A legionellózis fertőzés természetes körülmények között soha nem jöhet létre mert a természetben nincsenek meg a feltételei. Ez csak akkor alakulhat ki ha az erősen fertőzött vízcseppeket belélegezzük és a fertőzés olyan mértékű ami meghaladja az adott személy immunrendszerének ellenálló képességét.

A legionellozis tipikusan civilizációs betegségnek mondható. A természetes vizek olyan kis koncentrációban tartalmazzák ezeket a baktériumfajtákat hogy ezek az emberi szervezetre nem jelenthetnek veszélyt. A fertőzés kialakulásához mindenképpen olyan mesterséges környezetre van szükség amibe a baktériumok be tudnak jutni és ott kellőképpen el tudnak szaporodni. Erre alkalmasak lehetnek a nagyobb épületgépészeti klímarendszerek és ha ezek fertőzött vízcseppeket juttatnak ki magukból akkor van esély arra hogy ezeket valaki tartósan belélegezze.

A fertőzés legfőképpen veszélyes az idős gyenge immunrendszerrel rendelkező személyeknél, vagy azoknál a fiataloknál akiknél még nem alakult ki megfelelő védettség a fertőzésekkel szemben. Sokféle olyan klíma- és szellőzőrendszer működik ahol adottak a feltételek a legionellák kialakulására és rendszeresen bocsátanak ki fertőzött vízcseppeket a légkondicionált emberi környezetbe.

A komfort splitklíma berendezések általában nem tartoznak ide mert ha megfelelően vannak felszerelve akkor pangó víz tartósan nem maradhat a beltéri egységekben, és a kiáramló viszonylag kis légsebesség sem képes folyadékcseppeket juttatni a környezetbe. A legionella-baktériumok ellen számos módon lehet védekezni különböző fertőtlenítő módszerekkel a nagyobb klímatechnikai rendszerekben az UV sugaras fertőtlenítést alkalmazzák.

Összegezve a fent említett tényeket elmondhatjuk, hogy nagyon fontos feladat a klíma és légtechnikai rendszerek folyamatos karbantartása és felülvizsgálata.

 

Miért fontos a klímaberendezések tisztítása, karbantartása?

klimakarbantartas

A képünkön egy szétszerelt lakossági klímaberendezés beltéri egysége látható a készülék alsó részén tisztán látszik a ventilátor járókerékre valamint az egész beltéri egységre tapadt penész, gomba és ki tudja még mit tartalmazó egyveleg.

Ilyen és ehhez hasonló légkondicionáló berendezésekkel találkozunk a karbantartási munkáink során. Ez alapján eldöntheti, hogy fontos-e a légkondicionáló berendezések karbantartása, fertőtlenítése. Ha ön otthonában vagy munkahelyén, rendelkezik klímaberendezéssel és nem, akarja, hogy családja, kollégái, ügyfelei vagy bárki más megbetegedjen akár hosszú távon a klímaberendezés által kifújt fertőzött levegőtől akkor fontolja meg a klímakarbantartást.

Klíma tisztítás és karbantartás árak (jelen áraink 2018.05.30-ig érvényesek):

 • 1 db légkondicionáló karbantartása ............... 8.500.- Ft+Áfa/db 
 • 2-3 db légkondicionáló karbantartása ............ 7.500.- Ft+Áfa/db
 • 4-6 db légkondicionáló karbantartása ............ 6.500.- Ft+Áfa/db
 • 7-10 db légkondicionáló karbantartása .......... 5.500.- Ft+Áfa/db
 • 10 db feletti klíma karbantartás esetén egyedi kedvezmény.

Klímakarbantartás regisztráció

Budapesti kiszállási díjunk nettó 6.500.- Ft + ÁFA / bruttó 8255.- Ft.

Kérjük az adatok pontos kitöltését a gyorsabb ügyintézés érdekében. Adatait a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően bizalmasan kezeljük. Klíma- légkondi karbantartás árak:

Klímakarbantartás Budapest

Klímatisztítás Budapest

Gyártók
Szaktanácsadás
Klímaszerelés
Segítünk választani