Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.

Az oldalon elhelyezett űrlapok kitöltésével hozzájárul adatai kezeléséhez   Bővebb információ itt 

ELFOGADOM
Termékek Menü

Hayden központi porszívó

HAYDEN központi porszivó rendszer

1. A központi porszívó rendszer előnyei

A központi porszívó rendszereknek számos előnyük van a hordozható porszívókkal szemben. Kímélik az egészségünket, és nem utolsó sorban a pénztárcánkat is. A beépített központi porszívó a központi fűtéshez hasonlóan rövidesen a korszerű épületek alapfelszerelésévé válik. Alapvető előnye a tiszta levegő.

Kényelmes és halk

A szívóegység távol van elhelyezve a munkaterülettől, ezáltal szinte zajtalanul működik. A tömlőt csak csatlakoztatjuk, az általában kényelmesen hozzáférhető szívónyíláshoz, megnyomjuk a gombot a fogantyún és már működik is! A még halkabb működés érdekében felszereltethetünk hangtompítót a központi porszívó csőhálózatába.

Egészség

A különböző háztartási porokra allergiás emberek számára a szakemberek egyre többen javasolják a központi porszívó kiépítését, ugyanis a baktériumokkal és porral teli levegőt a kültérbe juttatja.

Nagyobb teljesítmény

A szívóegység távoli elhelyezése lehetővé teszi nagyobb teljesítményű motorok alkalmazását a tisztítás hatásfokának növelése érdekében.

Ár-érték arány

Hatásfoka két-háromszorosa a hordozható porszívókénak, ára ugyanakkor nem sokkal magasabb, mint számos hordozható porszívóé. Élettartama jóval magasabb azoknál (megfelelő karbantartás esetén ), valamint növeli az ingatlan értékét. A rendszer csőhálózata viszonylag alacsony költségvetéssel telepíthető újonnan épülő valamint bármilyen félkész ill. átalakítás alatt álló lakóépületben. A családi házak rendszereinek átlagos komplett megvalósítási költsége alapfelszereltséggel 300-400 ezer Ft közé tehető.

2. A központi porszívó működési elve

 • A tiszta, szűrt levegő hűti a motort és biztosítja az optimális üzemi hőmérsékletet. A gumi tömítéssel leválasztott járókerék megakadályozza a motor elszennyeződését.
 • A motor szívó oldalára szerelt speciális elem megakadályozza, hogy a motor belső terébe bárminemű szennyeződés kerüljön.
 • A szívó oldali hangtompítóval cca. 50%- os zajcsökkentés érhető el.
 • A levegő tangenciálisan lép be a leválasztó belsejébe.
 • A spirálisan forgó levegő a készülék palást és a belső szűrőház közötti térből jut el a leválasztó kúp belsejébe.
 • A leválasztó kúpátmérő csökkenése miatt a légsebesség folyamatosan nő, amelynek következtében a centrifugális erő hatására a por és egyéb szennyeződések kiválnak a légáramból.
 • A ciklonban kiváló szennyeződések a kúp alján át a portárolóba jutnak, és összegyűlnek a készülék aljában.
 • Az üzem közben kialakuló vákuum biztosítja, hogy a kivált szennyeződéseket a levegő ne vigye magával a papírszűrő felé.
 • A kúp középső részéből a részben megtisztított levegőt a motorra szerelt járókerék szívja át a nagy hatásfokú papírszűrőn és a teljesen portalan tiszta levegő a motor hűtését ellátva a nyomócsonkon keresztül jut a szabadba.
 • Az opcionális nyomóoldali hangcsillapítóval a légzaj még tovább csökkenthető.
 • A súrlódásos, és ütközési ellenállások a motor hűtése következtében erősen felmelegedett levegő, magával viszi a térből elszívott allergén anyagokat, poratkákat és egyéb káros szennyeződéseket.

3. A központi porszívó rendszer tervezése, kivitelezése

A központi porszívó rendszer optimális üzemelése nagyban függ a tervezéstől és a kivitelezéstől. Ezért a tervezést és a kivitelezést végeztessük szakemberekkel.

a) a szívónyílások helyének meghatározása
A szívónyílások elhelyezésénél törekedjünk arra, hogy a takarítandó területet úgy fedjük le szívónyílásokkal, hogy a 9 m hosszú szívótömlővel minden sarokba kényelmesen elérjünk. A garázsba is célszerű szívónyílást tervezni, az autó kiporszívózásához.
b) A csőhálózat kialakítása
Tervezéskor a gerincvezeték nyomvonalát a lehető legrövidebb úton kell vezetni szabadon, vagy falhoronyba süllyesztve antisztatikus csövekből. A vezetékkel azonos nyomvonalon kell vezetni a vezérlőkábelt is (24 V).
c) A központi egység kiválasztása

A HAYDEN cég a könnyebb, egyszerűbb tervezhetőség érdekében mind a négy fajta központi egységéhez megadta a porszívógéphez csatlakoztatható maximális gerincvezeték hosszokat. Az adatok segítségével egyszerűen kiválasztható a megfelelő nagyságú berendezés.

HAYDEN SUPERVAC központi porszívó egységek legfontosabb adatai

 

HAYDEN 2400

HAYDEN 3600

HAYDEN 6000

HAYDEN 9000

Vactrack

Nincs

Opció

Opció

Opció

Teljesítmény

1200 W

1400 W

1600 W

1800 W

Légszállítás

48 l/s

50 l/s

50 l/s

50 l/s

Méret

805*300 mm

805*300 mm

805*300 mm

805*300 mm

Súly

13 kg

13 kg

14 kg

14 kg

Portartály

18 l

18 l

18 l

18 l

Elsődleges szűrő

Ciklonos leválasztás

Ciklonos leválasztás

Ciklonos leválasztás

Ciklonos leválasztás

Másodlagos szűrő

Cserélhető szűrő

Cserélhető szűrő

Cserélhető szűrő

Cserélhető szűrő

Gerincvezeték hossza

24 m

35 m

58 m

84 m

Csatlakoztatható szívónyílások

3 db

5 db

8 db

12 db vagy több

Egyidejűleg használható szívócsonkok száma

1 db

1 db

1 db

1 db

Maximális vákuum a készülék csonkjánál (PA)

21622 Pa

27468 Pa

34159 Pa

36297 Pa

Maximális vákuum a készülék csonkjánál (mmvo)

2204 mmvo

2800 mmvo

3482 mmvo

3700 mmvo

4. Telepítés, beüzemelés

Javasolt telepítési helyek:
Garázs, pince, padlástér, egyéb gépészeti terek
A központi egység mellé külön kismegszakítóról kiépített, a motor teljesítményéhez illeszkedő kábellel szerelt földelt csatlakozó dugaszoló aljzat kiépítése javasolt. (230V 16A terhelhetőség). Az elektromos vezetéket (MT 2*0,75) célszerű mindenhol védőcsőben vezetni.
 

5. Karbantartás

Évente legalább egyszer kell ellenőrizni a papírszűrő állapotát, továbbá évente legalább egyszer szükséges a portartály ürítése. Időszakosan ellenőriztetni kell a szűrőbetétet a motor élettartamának meghosszabbítása érdekében.

6. Készülékek

7. Alapszett

8. Tartozékok

A rendszer kiépítése két elhatárolható részre és megvalósítási szakaszra osztható. Különösen érdekes az első fázis az előszerelés költsége, mert az építés során elvégzett csövezés révén az épület már rendelkezik új komforttal. Az első fázist, vagy is a csövezés és leállások kiépítésének munkálatait, az aljzatbeton szigetelését követően, és a végleges betonszint kiöntését megelőzően kell véghezvinni. Nagyon fontos, hogy a csatlakozók elhelyezése a bútorozást ne zavarja, magasságukat illetően pedig igazodni az egyéb fali szerelvényekhez. A helységekben elhelyezendő szívócsatlakozókat úgy helyezzük el, hogy a porszívó tömlő ne feszüljön, és arról kényelmesen elérjünk a bútorok megkerülésével nehézségek nélkül minden zugot. Tisztaság a konyhában: A szemétlapát adapter a falba vagy a konyhaszekrény lábazatába épített egység a szemétlapát helyettesítésére szolgál. Az elé söpört szemetet a központi porszívó magába szívja és összegyűjti. Így a konyha főzés közben is könnyen tisztán tartható. Az ár elsősorban alapterület, alaprajzi elrendezés, szintek, valamint csatlakozási pontonként változik. A második hálózat szerelése, majd legkorábban a burkolást festést az üzembe helyezés, ami a szívóközpont telepítést, a szívócsatlakozó pontok szerelvényezést és magát takarításhoz használatos tömlőt és tartozékait jelenti. A családi házak rendszereinek átlagos komplett megvalósítási költsége alapfelszereltséggel (extra teljesítmény, extra tartozékok és extra szolgáltatások nélkül) 300-400 ezer Ft közé tehető.

A központi porszívó rendszer tervezése, kivitelezése

A tervezési és szerelési szabályok mellett érdemes kitérni a kerülendő és a szerelés során gyakrabban előforduló hibákra és nehézségekre. A speciális PVC cső melegítése illetve melegítéssel való toldása TILOS! Az elágazások elhelyezésekor és kialakításakor tudatában kell lenni a növelt keresztmetszetben turbulens áramlás veszélyeinek. Fő szempont, hogy a csomópontokban csökkenjen a turbulencia következtében keletkező fokozott szívó ellenállás, illetve a szemétkirakódási és dugulásveszély. Egyidejűleg gondolni kell a karbantartás és dugulás elhárítás lehetőségére is. A porszívózás során felszedett szemétről hangsúlyozni kell, hogy jellemzően nem szemcsés, szervetlen por, hanem szálas szerkezetű és zömben szerves összetételű (hámsejt, szőrzet, háztartási vagy külső eredetű, növényi származású hulladékot vagy mikroorganizmusokat is tartalmazó talaj törmelék, stb.)

A rendszer szívét alkotó központi porszívó berendezés körül talán a legnagyobb a tájékozatlanság, ami a megfelelő készülék kiválasztásakor válik különösen nyilvánvalóvá. A központi porszívó készülékek típusválasztására is érvényes az, az általános szabály, hogy a választáshoz tisztázni, illetve segíteni kell rangsorolni a Megrendelő számára lényeges szempontokat:

 • a rendszer költsége (ez jelentheti a telepítés költségét épp úgy, mint pl. a porzsák költségét)
 • a takarítási igény (száraz ill. vizes szívás)
 • a karbantartási igény (kezelés kényelme, kézi, ill. automatikus porleválasztás stb.)
 • teljesítmény
 • motorélettartam
 • zajszint
 • kifújt levegő tisztasága

A központi porszívókba épített motoroknak két típusát különböztetjük meg. Az egyik a trough-flow, a másik a by-pass. A trough-flow típusú motoroknál a szállított munkalevegő biztosítja a motor hűtését, a by-pass típusnál a motor hűtése kívülről történik. Porleválasztás szerint megkülönböztetünk, porzsákos, teljes ciklonos, ciklonos szűrőbetétes és vizes típusokat. Döntő lehet egy készülék szolgáltatáskínálata: vezérlés, közvetlen csatlakozás. Szintén lényeges elem a készülékház kivitele, valamint a gyűjtőkapacitás.

A legfontosabb megkülönböztetése még a központi porszívóknak a vizes és száraz rendszerek. A szakszerűen szerelt száraz szívóhálózat egyik alapkövetelménye, hogy átmosással tisztítható és könnyen karbantartható legyen, ami ezáltal megteremti a vizes szívás feltételét. A vizes szívásnál viszont mindenképpen ügyelni kell a kivitelezési és az üzemeltetési követelmények szigorú betartására. Mivel jelenleg az eladott központi porszívórendszerek nagy többsége csak száraz porszívásra alkalmas, ezért részletesen bemutatjuk a három száraz porelválasztási rendszert.

Porzsákos: Mint a nevében is benne van, hogy a készülék egy porzsákba gyűjti a szemetet. Ez lehet egy, illetve többrétegű és a minőség függvényében további szűrőkkel is kiegészülhet. Kétféle változata van, a zárt és a nyitott porzsák. Ezekben a készülékekben a motor a készülék alján foglal helyet, a felűről beszívott levegő pedig alul távozik. A szűrés hatásfokától függően nem szükséges a beszívott levegőt a kültérbe vezetni. Előnyös lehet a nagyobb űrtartamú porzsák használata, ezáltal az ürítések gyakorisága csökkenthető. A rendszer mellett szólhat az az érv is, hogy a motor élettartama a (szűrőbetét védelme miatt) a többi rendszerétől eltérően, hosszabb lehet.

Teljes ciklonos: A tartályba nagy sebességgel belépő levegő-szemét keveréke centrifugálisan örvénylik, ezáltal a szemét kicsapódik majd a végén összegyűlik a portároló tartály fenekén. A készülékekben a motor felül található, és nevével ellentétben tartalmazhat szűrőt, ami viszont a nem megfelelő karbantartás esetén problémákat is okozhat. Előnye a szűrő hiányában bekövetkező szívóerő, hátránya az elégtelen porleválasztás miatt a csökkenő motor élettartam.

Szűrőbetétes: A szűrőbetét lehet szivacs ill. papírszűrő eltömődése esetén jelentősen lecsökkenhet a szívóerő, ezért a rendszeres karbantartás ennél a típusnál elengedhetetlen. Egyes típusokban találhatunk még olyan kényelmi funkciókat, mint a szűrő, portartály telítettség mutató, esetleg a szénkefe állapot-kijelző. Ezen kategória csúcsát képviselő gépek képesek már az imént bemutatott ciklonos elvet együtt alkalmazni a vízbefecskendezéssel. A befecskendezett (piszkos) vizet pedig automatikusan üríteni a direkt erre a célra kialakított 50 mm-es lefolyóbekötésen keresztül. A tartály megtelte után az úszószelep elzárja a szívást, megóvva a motort. Porszívó csőhálózatunknak, mint ahogy fentebb is tárgyaltuk már alkalmasnak kell lenni a karbantartásra és a hálózat átmoshatóságára, fertőtlenítésére. Ilyenkor már csak a megfelelő készüléket, és kiegészítőit kell alkalmazni, hogy rendszerünk képes legyen a vízszívásra.

Tovább a termékekhez

Gyártók
Szaktanácsadás
Klímaszerelés
Segítünk választani