Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.

Az oldalon elhelyezett űrlapok kitöltésével hozzájárul adatai kezeléséhez   Bővebb információ itt 

ELFOGADOM
Termékek Menü

Szerverhűtés

Szerver és vezérlőtermek, adatközpontok és egyéb, elektromos helységek speciális hűtése.

Az elektronika valamint számítástechnika rohamos fejlődésével egyre több számítógép felhasználására van szükség ez mára már szinte minden területen elengedhetetlen. Ezt a sok elektronikai berendezést különböző okokból igyekeznek minél kisebb helyre bezsúfolni.

De ne felétkezzünk meg arról, hogy ezek a szerver berendezések jelentős hőt is termelnek ezért ezeknek az üzembiztos működéséhez megfelelő hőmérsékletre van szükség. Ha nincs megfelelő hőelvezetés, szellőztetés vagy hűtés, akkor ez a szerver berendezések leállását, tönkremenetelét rossz esetben akár adat vesztést is eredményezhet, ami igen nagy kellemetlenséget okozhat. Ezért van szükség speciális szerverhűtő, szerverklíma berendezésekre, amik a legszélsőségesebb körülmények között is biztonsággal működnek és biztosítják a megfelelő hőmérsékletet.

Felmerül a kérdés erre a célra alkalmasak-e a kereskedelemben kapható komfort klímaberendezések, hiszen ezek is jól hűtenek minden lakásban, irodában, üzletben ezeket szerelik fel és még az áruk is kedvező. A válasz erre a kérdésre sajnos az, hogy nem, ezek a klímaberendezések alkalmatlanok a szerverhűtési feladatokra.

Mi ennek az oka?

Ennek az oka, hogy a számítógépek, szerverek és egyéb elektromos berendezések a nap 24 órájában hőt termelnek és ezért télen, nyáron egyaránt szükség van a hűtésükre. A hagyományos nem szerverhűtésre tervezett komfort klímaberendezések nyári üzemre vannak méretezve és a legtöbb klímagyártó a legalacsonyabb külsüőhőmérsékletet kb. + 16 fokban határozza meg hűtési üzemmódban.

Mi történik a hagyományos klímaberendezéssel, ha 16 fok alatt is hűteni szeretnénk vele?

Ebben az esetben, ahogy csökken a külsőhőmérséklet úgy fog csökkeni a klímaberendezésünk kompresszora által szállított hűtőközegnek a hőmérséklete és a nyomása is egyaránt. A kültéri egység ventilátora folyamatosan hűti a kondenzátor hőcserélőjén keresztül a hűtőközeget és úgymond túlhűt, túlkondenzál. Eközben a hűtőközeg nyomása és hőmérséklet folyamatosan csökken, de nem csak a kültéri egységben, hanem az egész hűtőrendszerben egyaránt. Ennek hatására elkezd a beltéri egységben a vízpára kifagyni az elpárologtató felületére. (beltéri egység hőcserélője ahol a hűtőközeg elpárolog, és ez által hőt von el a környezetböl) Ez több okból is kellemetlen, egyrészt azért mert ez folyamatosan meggátolja a rajta átáramló meleg levegő mennyiségét és hosszabb idő elteltével a levegőáramlás teljesen megszünhet. A klímaberendezés már nem hűti a levegőt, de még folyamatosan dolgozik, vastagszik rajta a jég. Találkoztam már olyan berendezéssel is ahol a jég annyira megvastagodott, hogy a beltéri ventilátor megszorult és a burkolatot is szétrepesztette a megvastagodott jég. Másrészt mivel a hűtőközeg nem tud a beltéri egységben elpárologni ezért folyékony állapotban a kompresszorba kerülhet, és ott folyadékütést okozhat, ami a kompresszor tönkremenetelét okozza.

És van még sajnos más nemkívánatos probléma is ez a klíma kompresszorunk olajozása. A mai klímaberendezésekben hermetikusan zárt villanymotorral ellátott kompresszor végzi a hűtéshez szükséges közeg szállítását, aminek a megfelelőműködéséhez olajozásra van szükség ugyanúgy, mint például egy autó motorjában. Ha ezt a klímaberendezést alacsony külsőhőmérsékleten akarjuk üzemeltetni, akkor kenési problémák fognak jelentkezni, ami a kompresszor kopását tartós használat esetén tönkremenetelét okozhatja. Mivel a motorban lévő olaj 0 fok alatti hőmérsékleten megdermed és a kenési képessége erősen csökken.

Felmerül a kérdés, hogy akkor mivel hűtsük a szerverünket, mit lehet tenni a fent említett káros üzemállapotok ellen? Mi a megoldás?

Ezeket a problémákat régebben úgy oldották, meg hogy a klímaberendezésekbe úgynevezett téliesitő szettet építettek be. Ez a szett két fő alkatrészből áll egy a kompresszor olajteknőjét fűtő, külső alacsony hőmérsékletre automatikusan bekapcsoló fűtőszálból, (karterfűtés) és egy a kültéri egység ventilátorának fordulatszámát, hőmérséklet vagy nyomás változás hatására szabályzó egységből.

Ezzel a megoldással viszonylag jól lehetett üzemeltetni a hagyományos klímaberendezéseket szerver vagy más adatközpontok egész éven át tartó folyamatos hűtésére. De sajnos a téliesítő szett sem old meg minden problémát. Ha a külső hőmérséklet -6 -8 C fok alá csökken akkor a kültéri egység normál esetben +43 C fokra méretezett hőcserélője álló ventilátor mellett is túl sok hőt ad le, főleg ha esetleg még szél is fúj. Ebben az esetben ismét felborulhat a hűtőkör stabilitása és a fent már részletezett problémák újra előjöhetnek.

De mégis akkor mi az igazi megoldás -15 -20 C fokos külső hőmérséklet mellet is szükség van a szerverek hűtésére?

Természetesen vannak klímaberendezések, amelyek megoldják ezt a problémát. Ezek között léteznek olyan rendszerek, amik kimondottan szerverhűtésre tervezett akár a kinti hideg levegőt légcsatornán vagy más hőcserélőn keresztül bejuttatott úgynevezett szabad hűtéssel is üzemelő ipari szerverhűtő  klímaberendezések. Ezek a speciális szerverhűtők olyan megoldásokat tartalmaznak, amit a normál splitklíma berendezések nem foglalnak magukban.

A másik megoldás az inverteres szerverhűtésre is alkalmas split klímaberendezések.

Az egyre nagyobb igény és kereslet hatására egyre több gyártó fejlesztett ki szerverhűtésre is alkalmas inverteres klímaberendezéseket. Ezek a berendezések kinézetre ugyan olyanok, mint a lakossági célra is forgalmazott split klímaberendezések, de műszaki tartalomban sokkal kifinomultabbak és gyárilag tartalmaznak olyan kiegészítőket, amiket a lakossági klímaberendezések nem. Tehát ebböl azért kiderül, hogy ha egy klíma inverteres egyáltalán nem biztos, hogy alkalmas -10 C fok alatti külső hőmérséklet mellett szerverek hűtésére. Egyre több gyártó épít be a klímaberendezésekbe olyan hőfokhatárolót, ami kb.+5 - 0 C fok alatti hőmérsékleten nem is engedi működtetni a berendezést. Erre azért volt szükség, mert előszeretettel szereltek be komfort klímaberendezéseket szerver illetve egyéb folyamatos hűtést igénylő berendezések hűtésére. Persze ezek a klímák idő elött tönkrementek és sok problémát okoztak a felhasználónak és a felszerelő értékesítő cégnek egyaránt. Sőt a legtöbb esetben a gyártók nem is vállalnak garanciát a szerverben történő felhasználás esetén lakossági klímaberendezésekre.

Miben különbözik egy szerverhűtésre alkalmas inverteres klímaberendezés egy lakossági komfort klímaberendezéstől?

Elöször röviden nézzük meg mi az inverter, mit nevezünk inverteres klímának?

Az inverter lényegében egy fokozatmentes fordulatszám szabályzó, ami a klímaberendezés kompresszorának fordulatát, ezáltal szállító teljesítményét és ezzel arányban a klímahűtő teljesítményét szabályozza 20-130% között. Ezzel szemben a hagyományos klímaberendezések kompresszorai ki-be kapcsolós rendszerben működnek tehát vagy állnak, vagy 100% teljesítménnyel üzemelnek. Emiatt nincs lehetőség egyszerű fokozatmentes teljesítmény szabályzásra am viszont az inverteres klímáknál megoldott.

Azt hogy az inverteres klíma milyen teljesítménnyel üzemeljen, egy elektronika pontosabban egy szoftver határozza meg a kívánt hő terhelésnek megfelelően. Az elektronika figyeli a különböző hőmérsékletérzékelő szondák által mért értékeket (külső, belső hőmérséklet, csőhőmérsékletek stb.) és beállítja a megfelelő fordulatszámot, de nem csak a kompresszorét, hanem a ventilátorokét is. Ezzel a módszerrel az elektronika a hő terheléshez képest mindig a legmegfelelőbb üzemállapotot igyekszik elérni.

A szerverhűtésre is alkalmas inverteres klímaberendezések szoftvere úgy van programozva, hogy a klímaberendezés speciális üzemi körülmények között akár -15 -20 fokos külső hőmérsékleten is megfelelően működjön. Szemben egy komfort célra szánt klímaberendezéssel, aminek a szoftvere normál esetben a nyári + 30- +40 fokos melegre van méretezve. És ezzel meg is kaptuk a választ, hogy miért más egy szerverhűtő, mint egy lakossági klímaberendezés, mert erre van programozva.

Az inverteres szerver klímaberendezés megfelel minden kritériumnak és gyárilag tartalmaz olyan kiegészítő alkatrészeket, amik szükségesek ahhoz, hogy a klímaberendezés az év 365 napjában megfelelő hűtést biztosítson egy szerver vagy más folyamatos hűtést igénylő helyiség számára.

Szerverklímák, szerverhűtők legfontosabb kritériumai: - inverteres fokozatmentes teljesítmény szabályzás - hűtés mínusz 20 fokos külső hőmérséklet esetén is - szerverhűtésre programozott elektronika - olajteknő fűtés (karterfűtés) - hosszú csövezési távolság a beltéri és kültéri egység között (30-60m) - automata újraindulás áramszünet esetén - alacsony energiafogyasztás - nagyfokú megbízhatóság, üzembiztosság - megfelelő teljesítmény

A szerverklímák kiegészíthetőek külső riasztással, egyes típusok épület felügyeletre is köthetőek, ezek a megoldások meghibásodás esetén gyors jelzést adnak és minimalizálható az állás idő. Érdemes esetleg egy helységbe kettő, nagyobb szerverek esetén több szerverklímát beépíteni, hogy ha bármelyik elromlik, legyen tartalék. A szerverhűtők egyszerre vagy kiegészítő elektronikával automata felváltott üzemben is tudnak működni így az élettartalmuk megnövelhető.

És végül, de nem utolsó sorban a pénzkérdés?

„Olcsó húsnak híg a leve” Ugye mindenki ismeri ezt a közmondást!

Nekem jó lesz egy olcsó lakossági inverteres klíma is a szerverbe. Igen, de meddig? Meghibásodás esetén gondoljunk arra is, hogy lehet, hogy nem csak a klímaberendezést kell megjavítani, de hosszabb állásidő esetén a helység annyira, bemelegedhet, hogy a szerverberendezések is tönkremehetnek adatvesztés is előfordulhat, ami akár nagy anyagi veszteséggel is járhat. Sőt még a garanciát sem fogja tudni érvényesíteni a szerverbe telepített lakossági klímaberendezésekre.

Akkor vegyünk egy hagyományos on-off klímaberendezést téliesítő szettel, hiszen régebben is ezeket használták.

Ez már megoldást jelenthet bizonyos körülmények között, de mégis mennyit fogyaszt mennyi az éves üzemeltetési költség?

Vegyünk alapul egy átlagos 5,5 kW-os on-off klímaberendezést, ami kb. 1,8kW villamos energiát fogyaszt óránként. Ez egy szerver helységben a folyamatos hő terhelés mellett naponta kb. 18-20 órát fog üzemelni. Ha ez 50Ft/kW energiát fogyaszt akkor 50Ftx1,8kW=90Ft óránkénti fogyasztás ebből könnyen kiszámolható hogy napi 18 óra üzemelés mellett naponta 1620 Ft-ot fogyaszt a berendezésünk, ami éves szinten 591.300.- Ft kiadást jelent!

Akkor mi a legjobb megoldás?

Az éves közel 600.000.- Ft-os energia költség egy inverteres szerverhűtő klímaberendezéssel akár 30- 40%-al is csökkenthet? ez kb. 200-250 ezer forintos megtakarítást jelent éves szinten, ez a költség egy év alatt megtérül egy hagyományos klímaberendezéssel szemben.

Tehát mindenki eldöntheti, hogy számára mi a legjobb megoldás, de mielőtt beleugrana az olcsónak tűnő ajánlatoknak mérlegelje a fent említett kritériumokat vagy kérdezze ki egy valódi szakember tanácsát.

Általunk javasolt, szerverhűtésre alkalmas oldalfali, inverteres klímaberendezések:

SAMSUNG neo forte ipari sorozat szerverhűtésre:

PANASONIC szerverklímák:

DAIKIN pofesszionál szerver klímák:

HITACHI ipari klímák szerverhűtésre:

  • Hitachi utopia rpk 3.0 fsn2m/ras 3.0 hvrns 6,3kW
  • Hitachi utopia rpk 4.0 fsn2m/ras 4.0 hvrns 7,1kW

TOSHIBA félipari és ipari klímaberendezések szerverhűtésre:

Digital Inverter és Super Digital Inverter klímaberendezések, széles típusválaszték bővebb információ érdeklődésre. LG ipari sorozatú klímaberendezések szerverhűtésre: LG universal rendszerek széles típusválaszték bővebb információ érdeklődésre.

Nagyobb teljesítményű, vagy speciális megoldást igénylő esetekben kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.

  • E-mail: info@klimakereskedes.hu
  • Tel: 06 1/ 357 6657
  • Mobil: 06 20/ 9522 081

Ha ön szerverhűtő berendezést szeretne vásárolni ne, bízza szervereit és ez által adatait a véletlenre. Kérjen ingyenes helyszíni felmérést ebben az esetben kollégánk felkeresi önt és javaslatot tesz a leg megfelelőbb klímaberendezés kiválasztására és a szakszerű beszerelésre is. Szerverhűtő klímaberendezések szerelésével, javításával, karbantartásával, üzemeltetésével, kapcsolatos egyéb fontos kérdések.

Szerverklíma szerelés.

Az előzőekben kitárgyaltuk a megfelelő klímaberendezés kiválasztásának fontosságát a szerver és adatközpontokba történő telepítés esetén. De ne feledkezzünk meg a szakszerű klímaszerelés kérdéséről sem. A lakossági, komfort klímaberendezések szerelése esetén is elengedhetetlen a megfelelő precizitás, de ez a szerverhűtésre szánt klímaberendezéseknél még sokkal jobban érvényes. Nem győzöm kihangsúlyozni, hogy a klímaberendezések meghibásodásának leggyakoribb oka a hanyag nem megfelelő klímaszerelésre vezethető vissza. Tehát hiába veszi meg valaki a legszuperabb legdrágább szerverklíma berendezést az rövid idő alatt tönkre fog menni, ha nem a megfelelő módon lett telepítve. Tehát a megfelelő klímaszerelő cég kiválasztása legalább annyira fontos, mint a megfelelő szerver klímaberendezés kiválasztása.

Szerverklíma meghibásodás, javítás.

Visszatértünk megint egy kényes ponthoz a meghibásodáshoz. Sajnos, ami el tud romolni az el is romlik előbb utóbb és ráadásul akkor, amikor a legmelegebb van, amikor a legjobban kellene a hűtés a szervereinknek. Na, de sebaj, gondoljuk magunkban hívjuk az aranykezű Józsi bácsit a szomszédból, mert úgy is ő szerelte be nekünk a berendezést. Igen, ám de Józsi bácsi éppen a jól megérdemelt pihenését tölti a Balaton parton és ráadásul még a telefonját is kikapcsolta. Ebben az esetben adódik az a kellemetlen helyzet, hogy nem lehet klímaszerelőt találni, mert mindenki el van havazva a sok munkától és csak azt hajtogatja, hívja azt aki beszerelte. Hát itt kezdődnek a problémák, ha valaki nem a megfelelő céget választotta a klímaszerelésre, hiszen akár egy két óra szerverleállás is a nyári kánikulában milliós károkat okozhat.

Van még egy fontos kérdés, amiről szintén sokan megfeledkeznek ez az alkatrész ellátás. Nagyon fontos tájékozódni szerverklíma vásárlása esetén a kiválasztott márka alkatrész ellátottságáról. Még a neves klímagyártók között is vannak olyanok ahol egy-egy fődarab beszerzése hetekbe telhet. Óvva intek mindenkit az ismeretlen márkák megvásárlásától, mert pótalkatrészek nem vagy csak nagyon nehéz körülmények között beszerezhetőek.

Ha ön minket bíz meg a szerverklíma telepítéssel, akkor biztosan elkerülheti a fent említett kellemetlenségeket. Cégünk számos referenciával rendelkezik a szerverklímák telepítése, szervizelése karbantartása területén.

Szerverklímák karbantartása.

A folyamatos üzemben télen, nyáron működő szerver klíma berendezések üzemeltetése esetén nem elegendő az általános klímaberendezésekre előírt évi 1-2 karbantartás. Ezek a klíma berendezések az év 365 napjában éjjel nappal működnek ezért a karbantartási igényük is sokkal nagyobb, mint egy általános célra használt lég kondinak.

Képzeljünk el egy autót, ami egész évben szinte megállás nélkül közlekedne hányszor kéne rajta olajt, gumit, féket, szűrőket stb. cserélni. Ugyan ez a helyzet egy szerverhűtő esetén is, a szűrők, hőcserélők elkoszolódása a ventilátor motorok kenése és egyéb forgó, mozgó alkatrészek cseréje elengedhetetlen a megfelelő üzembiztosság érdekében. Ezért javasolt szerver klímák esetén a negyedévente, nagy igénybevételnek kitett berendezések esetén még ennél is gyakoribb, akár havonta elvégzett karbantartás.

Csúnya károkat tud okozni egy elhanyagolt klímaberendezés egy a lerakódott portól eldugult kondenzvíz cső vagy esetleg bedugult kondenzvíz szivattyú nagymértékű ázást tud produkálni. Találkoztunk már olyan esettel ahol a klíma beltéri egysége a szerverszekrény fölé lett telepítve és a nem megfelelő karbantartás miatt az alatta lévő összes számítástechnikai eszközt eláztatta és ezek teljesen tönkrementek.

Nem beszélve arról, hogy egy elhanyagolt szerverklíma hűtőteljesítménye folyamatosan csökken ezzel szemben az energia felhasználása erősen növekszik, legrosszabb esetben tönkremegy zárlatos lesz és végső esetben akár tüzet is okozhat. Vannak olyan szerver helységek, amibe csak esetleg egy héten egyszer néz be valaki vagy ettől ritkábban és ez alatt bármilyen meghibásodás történhet. Ezért célszerű valamilyen riasztást a helység melegedése vagy a kondenzvíz szivattyú meghibásodása esetére biztonsági okból kialakítani.

Cégünk karbantartási szerződés keretein belül vállalja szerver klíma berendezések karbantartását meghibásodás esetén akár 24 órán belül megkezdjük a hiba kijavítását. A javítás idejére mobilklímát bizonyos esetekben csereberendezést is tudunk biztosítani. Ezért ön nyugodtan ránk bízhatja szerverklímájának karbantartását a tárolt adatait biztonságban tudhatja.

Ha bármilyen kérdése lenne klímavásárlással, szereléssel, karbantartással kapcsolatban keressen bizalommal állunk rendelkezésére.

Kapcsolat felvétel-érdeklődés-ajánlat kérés►

Tartalomhoz tartozó címkék: Klíma információk,cikkek
Gyártók
Szaktanácsadás
Klímaszerelés
Segítünk választani