Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.

Az oldalon elhelyezett űrlapok kitöltésével hozzájárul adatai kezeléséhez   Bővebb információ itt 

Klíma információk

Minden amit a légkondicionáló berendezésekről érdemes tudni

Itt választ kaphat sok olyan kérdésre, ami egy klímaberendezés vásárlása előtt felmerülhet.

 Mi a splitklíma?

A split klíma berendezések osztott rendszerű klímaberendezések melyek egy vagy több beltéri egységből (elpárologtató), és egy kültéri (kondenzátor és kompresszor) egységből állnak. A berendezések működéséhez a két egységet megfelelő módon rézcsőpárral és elektromos vezetékkel össze kell kötni, mert külön állóan nem működnek.

A split klíma berendezéseknek sokféle kialakítása létezik. Ezek közül a legismertebbek az oldalfali légkondicionálók de ezen kívül gyártanak még mennyezetbe építhető ún. kazettás, mennyezet alá vagy parapetre szerelhető klímákat, légcsatornás valamint console lábon álló típusokat. Alapvető működésük tekintetében mindegyik megegyezik. Csak a beltéri egységek kialakításában térnek el, annak érdekében hogy a legkülönfélébb területeken is alkalmazni lehessen ezeket.

A split klíma berendezések alkalmasak szinte minden területen hűtési és - most már a technika fejlődésével folyamatban egyre inkább - fűtési feladatok elvégzésére is. Ezeket a klímaberendezéseket javasoljuk lakások, irodák, üzletek, szerver helyiségek, és ipari létesítmények klimatizálására is.

 

 Multi splitklíma

Osztott rendszerű klímaberendezés, amely egy darab kültéri és kettő vagy több darab beltéri egységből áll. A csatlakoztatható klíma beltéri egységek száma függ a kültéri egység kialakításától (csatlakozási pontok száma) és a készülékek teljesítményétől.

A multi split klímaberendezések között a legelterjedtebbek a 2 illetve 3 oldalfali beltéri egységgel szerelhető típusok (duál és triál klímaberendezések). Ezek között vannak szettben megvásárolhatók, egy adott típusú kültéri egységhez csak a gyártó által párosított, és csak akkora darabszámú és teljesítményű beltérit lehet csatlakoztatni amennyit a szett tartalmaz.

Vagy vannak szabadon variálható multi légkondicionáló berendezések, ahol módunk van a beltéri egységek közötti szabad választásban. Ezeknél a típusoknál egy kültéri egységhez csatlakoztatható akár 2-6 db esetenként még több különböző kialakítású klíma beltéri egység, oldalfali, légcsatornás, parapet,mennyezeti, console és álmennyezetbe szerelhető kazettás típus is.
De a multi split klímaberendezéseknek is vannak korlátai, oda kell figyelni a berendezések kiválasztásánál a kültéri és a beltéri egységek teljesítményére és az ezek között lévő szerelési távolságra. Ezeket a műszaki paramétereket a klímaberendezés gyártók táblázatokban megadják, de célszerű az ilyen multi klímák vásárlása előtt szakembereinktől tanácsot kérni. A multi split klímákat leginkább lakások, családi házak, irodák és üzletek klimatizálására ajánljuk. 

A multi  klímaberendezések előnyei:

 • 1 db kültéri egység ezért kisebb a helyigényük
 • széles típus választék
 • építészeti szempontból kevésbé rontja az összképet
 • a beltéri egységek külön szabályozhatók
 • hosszú a megengedett csövezési távolság
 • csendesebb mint több különálló split kültéri egység
 • nagyfoku megbízhatóság
 • széles működési tartomány
 • egy kültéri egységre többféle beltérit csatlakoztathatunk

A multi klímaberendezések hátrányai:

 • A kültéri egység meghibásodása esetén több helyiség is hűtés nélkül maradhat.
 • Általában drágábbak mintha mono spliteket alkalmaznánk.
 • Nem lehet egyszerre hűtő- és fűtő funkciót alkalmazni

 

Oldalfali spitklíma

A legáltalánosabban elterjedt klímaberendezés, ezeket a klímákat gyártják monó- illetve multi kialakításban, hagyományos vagy inverteres kivitelben.
A tömeggyártásnak és a nagy eladott darabszámoknak köszönhetően áruk az utóbbi időkben jelentősen lecsökkent, ezért ezekkel a légkondicionáló berendezésekkel viszonylag olcsón és gyorsan megoldható az épületek klimatizálása.

A jobb levegő minőség érdekében különböző szűrő- és légfrissítő kiegészítőkkel látják el a klíma beltéri egységeket. Ezek között megtalálhatók a hagyományos por és pollen és szagtalanító szűrők, antibakteriális szűrők, elektrosztatikus plazma szűrők, anion generátorok stb  A beltéri egységek típusai között vannak hagyományos fehér illetve modernebb színes előlappal szerelt laposabb kivitelű a belsőépítészethez jobban igazodó egységek is (LG ART-COOL , Gallery, Stylist, Panasonic Etherea stb.) .
Az oldalfali klímákat lakásokba, családi házakba, irodákba, kisebb üzletekbe ajánljuk.

Az oldalfali splitklíma előnyei:

 • viszonylag olcsó készülékek
 • egyszerű és gyors szerelhetőség
 • szinte bármilyen területen és helyiségben alkalmazhatók
   

Az oldalfali splitklíma hátrányai:

 • az olcsóbb készülékek nem túl esztétikusak

 

Parapet / Mennyezeti klímaberendezések

A parapet légkondicionaló berendezéseket ott alkalmazzuk ahol nincs megfelelő függőleges oldalfal felület, vagy ha esztétikailag vagy építészetileg nem lehet magas falra elhelyezni a klíma beltéri egységeket. A berendezéseket lehet padlóra vagy a padló felett kicsivel a parapetre elhelyezni úgy mint a radiátorokat. Ebben az esetben a készülék a padló felől szívja és felfelé a mennyezet irányába fújja a levegőt. A lapos kivitelnek köszönhetően a berendezéseket lehet a mennyezetre is szerelni ebben az esetben a berendezés alulról szívja és vízszintesen pedig kifújja a levegőt.

A levegő irányának terelése érdekében nagyméretű terelő zsalukkal látják el a parapet klímaberendezéseket. Egyes típusoknál lehetőség van friss levegő csatlakoztatására is.

.A parapet-mennyezeti klímaberendezéseket, irodákba, üzletekbe, ipari létesítményekbe, kisebb teljesítményben lakásokba ajánljuk.

Parapet / Mennyezeti klímaberendezések előnyei:

 • vízszintesen és függőlegesen is szerelhetők
 • nagy teljesítményekben is elérhetők 16-18kW.
 • nagyobb terek klímatizálására kiválóan alkalmas

Parapet / Mennyezeti klímaberendezések hátrányai:

 • viszonylag drága
 • az oldalfali klímaberendezésekhez képest nagyobb méret
 • kisebb teljesítményben 2,5-3,5 kW monó kivitelben ritka

 

 Console klímaberendezések

A console klímaberendezések kiválóan alkalmasak hűtési és fűtési célra is. A beltéri egység képes alul vagy felül, vagy mindkét irányba kifújni a levegőt. Ez nagyon jó légeloszlást biztosít fűtési üzemmódban képes a padlót melegíteni ez által jobb hőérzetet biztosít, mint a hagyományos oldalfali klímaberendezések. A console légkondicionáló berendezések legmodernebb változata Daikin Nexura típus képes sugárzó hő leadására is ezáltal úgy müködik mint egy radiátor.

A console klímaberendezéseket lakásokba, családi házakba, háló és nappali szobák hűtésére és fűtésére is ajánljuk.

 

A console klímaberendezések előnyei:

 • többféle képpen irányítható légáram
 • fűtésre is kiválóan alkalmas

A console klímaberendezések hátrányai:

 • viszonylag drága berendezések

 

Kazettás klímaberendezések

A mai modern építészeti és esztétikai gyakorlat elengedhetetlen részét képezik a kazettás klímaberendezések ott ahol a nagyméretű terek jó légeloszlású komfortos klimatizálására van szükség. Ezeket a berendezéseket fix vagy kazettás álmennyezettel ellátott helyiségekben alkalmazzuk. A kazettás légkondicionáló berendezések a levegő irányának kifúvása szerint három fajta kialakításban készülnek: egyutas, kétutas, illetve négyutas kivitelben. Az egyutas kazettás típust az alacsony mennyezetű irodákba és szűk beépítési lehetőségekkel rendelkező családi házakba javasoljuk.

A kétutas kazettás típus ideális nagyobb nappalik, irodák, és kisebb üzletek klimatizálására.
A négyutas kazettás típus optimális hűtési megoldást kínál a nagyobb és tágasabb terekben. A rosszul szellőző helységekben lehetőség van friss levegő csatlakoztatására ezáltal kellemes és friss levegőt szállít akár huzamosabb ideig is zárva tartott és nagyobb létszámú helyiségekben. Kisebb teljesítményekben családi házak nagyobb teljesítményekben nagyobb méretű és -belmagasságú irodák és üzletek klimatizálására javasoljuk. 

A kazettás klímaberendezések előnyei:

 • Jó esztétikai megjelenés
 • Jó és nagyfokú légeloszlás biztosítása.
 • Beépített kondenzvíz szivattyúval van ellátva.
 • Nagy teljesítményekben is kaphatók 16-18kW

A kazettás klímaberendezések hátrányai:

 • Viszonylag drága kivitel.
 • Álmennyezet szükséges a beszereléshez.

 

 Légcsatornás klímaberendezések

A légcsatornás másnéven központi klímaberendezések szabad utat biztosítanak a klimatizált levegő tetszés szerinti bármilyen irányba történő szállítására. Egy központi beltéri egységgel akár korlátlan mennyiségű helységbe szállíthatunk kellemes levegőt ennek csak a beépítésre kerülő légcsatorna hosszúsága és keresztmetszete szabhat határt.

A légcsatornázható klímaberendezések fő része egy nagy teljesítményű beltéri egység ami bármilyen kialakítású légcsatorna hálózatra csatlakoztatható ezáltal számos lehetőségünk nyílik bármilyen irányú légbefúvásra akár padlóból, mennyezetből vagy oldalfalról. A levegő irányítására nagyos sokféle kialakítású befúvó és elszívó rácsot és szelepet alkalmazhatunk ezek lehetnek elrejtve is. Ezáltal teljesen esztétikus a belső tér kialakításával harmonizáló klimatizálást tudunk biztosítani akár otthonunkról vagy egy irodáról legyen szó.

A légcsatornás klímaberendezések szinte minden területen alkalmazhatók, szállodák, üzletek, autó szalonok,éttermek, bárok, szórakozó helyek, ipari csarnokok és létesítmények, szerver helyiségek, és technológiai helyiségek stb. klimatizálására.

A légcsatornázható légkondicionáló berendezések hűtésre és fűtésre egyaránt kiválóan alkalmasak. Kiegészíthetők elektromos,vagy meleg vizes fűtéssel, bármilyen minőségű szűrő betéttel, friss levegő részleges vagy teljes befúvására is alkalmasak.  

Légcsatornás klímaberendezések előnyei:

 • Strapabírók, hosszú élettartam
 • Megfelelő légcsatorna esetén szinte hangtalan
 • Sokféle alkalmazási terület
 • Esztétikusan kivitelezhető
 • Széles teljesítmény kínálat 2-40 kW-ig
   

Légcsatornás klímaberendezések hátrányai:

 • Viszonylag drágán kivitelezhető
 • Több helyiségre szétosztva nehézkes szabályozni
 • Ahol számít az esztétika ott álmennyezet szükséges

 

Inverter és az inverteres klímaberendezések

Az inverter lényegében egy fokozatmentes fordulatszabályzó a klímaberendezésekbe beépített elektronikai eszköz.
Ezeknek két csoportját építik a be: - AC inverter, vagy DC – inverter modernebb megoldás manapság már csak ezeket alkalmazzák.

 Egy inverteres légkondicionálóban az inverter a kívánt hűtési- vagy fűtési teljesítménynek megfelelően változtatja a kompresszor fordulatszámát, ezáltal változik a klímaberendezés hűtő- vagy fűtőteljesítménye is. Ez egyenletesebb hűtést és akár 40% árammegtakarítást is eredményezhet. Ezt a megoldást az autók gázpedáljához lehetne hasonlítani ha gyorsítani akarunk nagyobb gázt adunk ezáltal nagyobb lesz a motor fordulatszáma és az autó gyorsul, ellenkező esetben pedig lassul. Alacsony fordulatszámon az autók is kevesebbet fogyasztanak.
 

Az inverteres klímaberendezések előnyei a hagyományos on-off klímaberendezésekkel szemben:

 • gyorsabb és egyenletesebb hűtés és fűtés
 • energia megtakarítás akár 40%
 • sokkal kisebb hőingadozás a klimatizált helyiségben
 • halkabb, rezonancia nélküli működés
 • jobb hűtési- és fűtési teljesítmény akár mínusz 25 fok külső hőmérsékletig is fűthetünk vele (a hagyományos berendezésekkel maximum 0 és mínusz 5 fokos tartományban).
 • kisebb áramfelvétel, induláskor nincs áramlökés ezáltal gyengébb elektromos hálózatról is üzemeltethetők

Az inverteres klímaberendezések hátrányai a hagyományos on-off klímaberendezésekkel szemben:

 • Bonyolultabb működés ezáltal nagyobb meghibásodási lehetőség
 • Drágábbak mint a hagyományos berendezések

 

Ablakklíma

Az ablakklíma berendezések neve is arra utal hogy ezeket a berendezéseket ablakba vagy keskenyebb falakba lehet beépíteni. Az ablakklíma berendezések egyszerű kompakt berendezések, a működéséhez szükséges összes elemet egy dobozban foglalja magában. Kialakításából adódóan a beszerelésük viszonylag egyszerű de szükség lehet hozzá asztalos és üveges szakemberre is. A szakszerű beszerelés után csak csatlakoztatni kell az elektromos hálózatra és a készülék már is üzemeltethető.

Ezeket a berendezéseket gyártják mechanikus kapcsoló és hőfokszabályzó egységgel valamint infravörös távirányítóval is. Az ablakklíma berendezések friss levegő bejuttatására is alkalmasak, előfordulnak fűtésre is használható modellek. Az ablakklímák viszonylag olcsó és megbízható berendezések, kezelésük és karbantartásuk egyszerű, nagy hátrányuk hogy zajosak és esztétikai megjelenésük sem előnyös.

Inkább csak üzletek, kisebb hétvégi házak, raktárak klimatizálására ajánljuk.

 

Mobil klíma

A mobil klíma berendezések az egyik legegyszerűbb és leggyorsabban telepíthető klímaberendezések, beszerelésük szakembert nem igényel, karbantartásuk is viszonylag egyszerűen és gyorsan elvégezhető. Nincs helyhez kötve, kerekeinek köszönhetően könnyedén áthelyezhető az egyik helységből a másikba. Könnyen kezelhetők nincs szükség kondenzvíz elvezetésre mert, ennek egy részét a készülék elpárologtatja és a maradékot egy tartályba gyűjti. Ha a tartály megtelt azt a készülék jelzi és ilyenkor ki kell üríteni.

A mobil klímaberendezések három féle kialakitásban készülnek ún. egy gégecsöves, két gégecsöves és mobil split kivitelben.


A mobilklíma berendezések előnye hogy mozgathatók könnyen beüzemelhetők. Hátrányuk ,hogy zajosak és csak kisebb helyiségek lehűtésére alkalmasak és egy jobb mobilklíma annyiba kerül mint egy splitklíma.

A mobilklímákat csak olyan helyre javasoljuk ahol más hűtési megoldás nem kivitelezhető.

Egy csöves mobilklíma

Az egy csöves mobilklímának egy darab gégecsöve van kb. 110-130mm átmérőjű ami a meleg levegő kivezetésére szolgál, ezt kell kivezetni az ablakon vagy fali átvezetésen keresztül a szabadba. Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy a klimatizálandó helység levegőjét használja fel a kondenzátor hűtésére és ezt vezeti ki a szabadba. Ezáltal nehézkes a hűtése és nagy az energiafogyasztása.

 

Kapcsolat felvétel-érdeklődés-ajánlat kérés►

 

Mit jelent az (energia) besorolás a klímaberendezéseknél?

Mivel a környezetvédelem iránti igény napról napra növekszik, ezért az Európa Bizottság (EC) kidolgozott egy szabályzatot ami magába foglalja azt hogy minden klímaberendezésre egy tájékoztató címkét kell elhelyezni. Ami a vásárlóknak megmutatja azt hogy egy adott berendezés milyen energia felhasználási szinten üzemel. Tehát azt hogy egy klímaberendezés mennyire energiatakarékos és ebből adódóan mennyire környezetbarát az adott termék. A vásárló így eldöntheti hogy mennyivel járul hozzá a környezetvédelem megóvásához.

Az energiacímke az adott klímaberendezés energia-felhasználását mutatja, melyet hét különböző betűjelzéssel (A,B,C,D,E,F,G) és hét különböző színnel jelölt osztályba soroltak. Az A-val jelölt klímaberendezéseknek a legjobb az energia felhasználásuk a G-vel jelölt berendezéseknek pedig a legrosszabb.  

Mi az EER tényező?

EER (Energy Efficiency Ratio) A klímaberendezések energiahatékonysága hűtési üzemmódban. Hűtési jósági mutatónak is lehet nevezni. Az EER a hűtőteljesítmény és az elektromos teljesítményfelvétel hányadosa. Azt mutatja meg hogy egy egység villamos áram felhasználásával hány egység hűtőteljesítményt tud leadni a klímaberendezés. Tehát ha 1 kW elektromos áram felhasználásával a klímaberendezésünk több mint 3,2 kW hűtőteljesítményt ad le akkor az „A” energia besorolású. Ezek nemzetközi besorolások. 

Mit jelent a COP tényező?

COP (Coefficient Of Performance) a készülékek energiahatékonysága fűtési üzemmódban. Fűtési jósági mutatónak is lehet nevezni. A COP érték azt mutatja meg a fűtésre is alkalmas hőszivattyús klímaberendezéseknél hogy egy egység villamos energia felhasználásával hány egység fűtőteljesítményt tud leadni a klímaberendezés. Minél magasabb ez a számadat annál hatékonyabban tud fűteni a klímaberendezés. Ha egy berendezésnek a COP értéke nagyobb mint 3,6 akkor az „A” energia besorolású. Ezekkel a hőszivattyús klímaberendezésekkel akár már hosszú távon is fűthetünk jó hatásfokkal. 

 

Mediterrán lesz az éghajlatunk?

Egy nemzetközi kutatócsoport a Science-ben megjelent tanulmányában a globális éghajlatváltozás lehetséges regionális hatásait elemezte. Európában különösen két térség veszélyeztetettségét emelték ki.

A mediterrán vidékeken az éghajlatváltozás egyik következménye a csapadékhajlam csökkenése, valamint a nyári forróság fokozódása lehet. A bozót- és erdőtüzek elszaporodásával egyes növényfajok élőhelyein olyan romlás következhet be, mely veszélyezteti fennmaradásukat. Ugyanakkor lehetségesnek tartják a növények északra "vándorlását", azaz bizonyos mediterrán növények meghonosodását északabbi országokban.

Hazánk, amelynek délnyugati területe a mediterrán öv határán húzódik, könnyen belekerülhet ebbe a folyamatba. A növényzet és az éghajlat jellege jelentős átalakuláson mehet keresztül, viszonylag rövid idő alatt is. A különösen nagy aszályok a mezőgazdasági területek csökkenését is maguk után vonhatják. Egyes mediterrán térségekre jellemző növényfajok termesztése szintén északra tolódhat. Fokozódó szárazság esetén a lakosság vízszüksékletének kielégítése is komoly gondokat okozhat.

A magashegységek éghajlatváltozásának hatása a hegyvidékek tágabb környezetébe is eljuthat. Az állandó hóhatár fokozatos emelkedése, az esőben lehulló csapadék arányának növekedése jelentősen változtatja, ingadozóbbá teszi a folyók vízállását. A téli és tavaszi árvizek - a gyorsabb lefolyás eredményeként - egyre intenzívebbé válhatnak, ugyanakkor a szárazságra is sokkal hamarabb reagálnak a folyók. A téli sportok iparága szintén jelentős veszteségeket szenvedhet el. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg olyan kompenzáló hatásokról, mint a hegyvidékek növényzetének terjedése a magasabb régiók felé, melyek gyökér-talaj rendszere jó víztároló képességgel rendelkezik, csökkentve az árvizek intenzitását. Nyertesek lehetnek viszont az északabbi országok, ahol például lehetővé válna az erdős területek növekedése.

Sok még persze a bizonytalanság, az éghajlatváltozás legnehezebben megjósolható eleme éppen az adott régiókra lebontott hatások bekövetkezése. Így például a csapadék jövőbeli alakulásáról már születtek ellentétes eredmények is egy-egy adott ország térségében.

 

Kapcsolat felvétel-érdeklődés-ajánlat kérés►

Tartalomhoz tartozó címkék: Klíma információk